Un Sant Jordi més inclusiu

El sector de la discapacitat intel·lectual reclama augmentar el nombre de llibres en lectura fàcil a les biblioteques públiques de Catalunya. Dincat, representant del col·lectiu a Catalunya, alerta que els llibres i textos adaptats representen només el 0,35% del total d’exemplars a les biblioteques catalanes, xifra molt baixa tenint en compte que, segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, el 30% de la població al territori té problemes de comprensió lectura i, per tant, es podrien beneficiar d’aquest tipus de llibres i textos adaptats.

En el marc de la celebració de Sant Jordi, el col·lectiu reivindica una diada més inclusiva, i fa una crida a l’administració per fomentar l’accessibilitat cognitiva i apostar per la publicació de més llibres en lectura fàcil.

A través d’un manifest, Dincat explica com milers les persones veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, en no poder entendre la major part dels llibres i documents. Per això, reclama que s’impulsi la lectura fàcil, el mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre, i que les editorials prenguin consciència, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format.

La manca de publicacions en Lectura Fàcil també obliga a les persones adultes amb discapacitat intel·lectual a llegir llibres o contes infantils, privant-los de la possibilitat de gaudir de novel·les d’acord amb la seva edat.

Dincat, que agrupa gairebé 300 entitats socials i representa els drets de més de 70.000 persones del col·lectiu i les seves famílies al territori, recorda que la falta d’informació clara, de fàcil comprensió i accessible afecta tots els àmbits socials, polítics i administratius i que, a part dels llibres, també haurien d’estar en lectura fàcil els documents oficials, els formularis, les webs, les lleis o les receptes mèdiques, entre d’altres.

Dincat és la principal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya. A través dels valors de compromís, dignitat i igualtat d’oportunitats, la federació treballa dia a dia amb l’objectiu de garantir una inclusió social i laboral digna, així com per vetllar per una vida més justa per aquestes persones i les seves famílies.
Per més informació, Laura Muntada, Responsable de Comunicació. 622.76.21.93. comunicacio@dincat.cat