Inserció laboral de persones en risc d’exclusió social

La Fundació Onada, amb el suport del programa Incorpora de “la Caixa”, promou la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

20 alumnes de la comarca del Tarragonès han realitzat un curs d’Auxiliar de Cuina i Bar-Sala amb pràctiques laborals als establiments d’hostaleria. L’Hotel Tarraco Park és un dels establiments que ofereix conveni de pràctiques per millorar la inserció laboral dels alumnes de la Fundació Onada.

El 21 de febrer, 20 alumnes de la comarca del Tarragonès van iniciar el curs d’Auxiliar de Cuina i Bar-Sala, amb el suport pel programa Incorpora de “la Caixa” i la col·laboració de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona.

Enguany, el curs s’ha vist parcialment aturat a causa del COVID-19 però, tot i aturar la formació presencial, els alumnes han pogut mantenir la seva formació mitjançant recursos online facilitats per la Fundació Onada.

L’objectiu principal del curs és facilitar una sortida laboral en el sector de l’hostaleria a persones que necessiten itineraris específics i un pla de suports adaptats a les seves necessitats. Els continguts del curs durant les 200h de formació teòrica han estat la formació tècnica i pràctica pròpies d’un cambrer/a, incloent serveis bàsics de restaurant i bar, aprovisionament de begudes i menjars ràpids, aplicació de normes i condicions higiènic-sanitàries en restauració, mòdul de formació complementària d’inserció laboral, sensibilització ambiental i igualtat de gènere i prevenció en riscos laborals. Els alumnes també s’han format en competències transversals com comunicació verbal i no-verbal, tolerància a l’estrès o treball en equip.

Per a la realització de les  100  hores de pràctiques en empreses d’hostaleria , la Fundació compta amb el suport  de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona i la col·laboració dels restaurants, hotels i bars que faciliten i acompanyen als  alumnes en la realització de les pràctiques.

La Fundació Onada destaca i agraeix la confiança i flexibilitat  de les empreses en aquests moments complicats, col·laborant a que no s’aturi el procés formatiu dels i les alumnes. L’Hotel Tarraco Park és un dels establiments que, per segon any, ha acollit alumnes en pràctiques, facilitant l’adquisició de competències tècniques als alumnes i apropant-los a la realitat d’un lloc de treball.

Alex Segú Soliva, director de restauració de l’Hotel Tarraco Park destaca la importància de la motivació dels alumnes, fonamental per assolir els objectius laborals juntament amb el treball en equip. Per a l’Àlex, l’establiment que acull persones en pràctiques no només els ha de formar tècnicament, sinó que també ha d’aportar formació als alumnes per adaptar-se a als requeriments de l’empresa, a la dinàmica d’equip i a relacionar-se de forma personal i professional amb la resta de persones treballadores. A banda de descobrir el potencial i talent personal de cada alumne, les pràctiques laborals permeten configurar un equip de treball, on el conjunt està format per una diversitat de capacitats i caràcters enriquidor.

El lideratge, segons Alex, és especialment important, per poder guiar a cada alumne, aconseguir la compenetració de l’equip i la confiança de cada membre. “Com a responsables, hem d’ajudar als que estan començant”.

El Programa Incorpora de “la Caixa”

El programa Incorpora de “la Caixa” ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat, com ara persones amb discapacitat, joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, aturats de llarga durada i exreclusos, entre d’altres.

Incorpora té com a objectiu principal bastir ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral, amb la finalitat de crear un clima d’entesa i col·laboració entre ambdues parts que redundi en oportunitats per a les persones que més ho necessiten.