NOU ITINERARI SALUDABLE A LA RIERA DE GAIÀ

El Centre Especial de Treball de la Fundació Onada, amb el suport de Fundació Bancària “la Caixa” i la Diputació de Tarragona, mitjançant subvenció per a l’execució d’actuacions d’inserció sociolaboral de persones discapacitades i amb risc d’exclusió social, ha finalitzat el projecte de recuperació com a itinerari saludable del tram de la sèquia de La Riera de Gaià.

El tram de sèquia recuperat com a itinerari saludable per la Fundació Onada comença a la resclosa del molí del Pas i acaba a l’alçada del pont del desdoblament de l’antiga carretera nacional 340, l’A7. S’hi han realitzat tasques de Recuperació del tram de la Sèquia de La Riera, així com dels seus elements patrimonials com la Resclosa del Molí del Pas, construïda l’any 1920 o la Mineta d’Altafulla, del segle XVlll, per a que es pugui utilitzar el traçat de l’antiga sèquia com a camí alternatiu a la xarxa de camins del Baixa Gaià. Aquest recorregut permetrà als vianants continuar el camí cap a la desembocadura del riu sense l’inconvenient de trobar zones inundades, donat que el traçat de la sèquia va de forma paral·lela al riu però en un altre alçada. També permetrà als vianants descobrir els elements històric-patrimonals que es recuperaran.

Les tasques de recuperació van començar el passat 20 de maig, i han suposat l’eliminació de canya americana i zones d’esbarzers, desbrossat i eliminació de la vegetació que tapava les construccions històrico-patrimonials de la Resclosa del Molí del Pas i la Mineta d’Altafulla, i la recuperació de les estructures, abans colgades de terra i pedres. Totes les actuacions s’han realitzat amb personal amb discapacitat i/o malaltia mental del Centre Especial de Treball de la Fundació Onada, afavorint-ne l’ocupació i formació de en un entorn obert i integrador, i assessorades i dirigides pels tècnics dels Ajuntaments de la Riera de Gaià i l’Associació ecologista La Sínia, que han marcat els criteris en l’execució de les tasques definides. Amb l’Associació ecologista La Sínia, també s’ha efectuat la plantació d’espècies autòctones per a la seva recuperació, com ara el Freixe o Pollancre.

L’equip humà per a la consecució del projecte ha estat format per un oficial monitor i quatre peons amb discapacitat psíquica i/o malaltia mental. Tot el projecte ha estat possible gràcies a la subvenció de 30.000 aportats per la Fundació Bancària “la Caixa” i la Diputació de Tarragona.

El riu Gaià es un riu típicament mediterrani, que s’origina a la cubeta geogràfica de Santa Coloma de Queralt, s’endinsa per la serralada prelitoral travessant diversos pobles com la Riera de Gaià fins arribar a la seva desembocadura al terme d’Altafulla. Durant el recorregut del riu es troben molins i hortes, que han estat durant segles els destinataris principals de l’aigua del Gaià, a través de les sèquies, artèries conductores d’aquesta aigua.
La desaparició dels últims moliners, l’abandó progressiu de la pagesia i la construcció de l’embassament, van deixar fora de servei aquests camins d’aigua, així com la degradació de l’entorn natural del riu.