Vermuts solidaris per la salut mental de la Marató de TV3

La Fundació Onada han organitzat el proper divendres 3 de desembre a Torredembarra i dissabte 18 de desembre al Parc del Francolí de Tarragona, dos vermuts solidaris per la recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsa la Marató de TV3.

Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions, la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida. La prevenció i el tractament precoç són fonamentals per aconseguir una evolució positiva.

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.

Mitjançant el vermut solidari al Parc Francolí del 18 de desembre, la Fundació Onada s’adhereix a la divulgació de la campanya per la salut mental de la Marató de TV3. 

Una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d’aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. No diagnosticar en edat infantil els problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’un trastorn mental.

Es tracta, doncs, de malalties molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

La recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l’esperança de vida de les persones.

La Fundació Onada és una entitat social sense ànim de lucre, que treballa amb col·lectius afectats de salut mental, entre d’altres, i que té per missió aconseguir la felicitat de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental, de la gent gran, i de les seves famílies, així com d’altres col·lectius amb dificultats d’inserció sòcio-laboral, millorant l’autonomia personal i la qualitat de vida, amb la participació activa de cada persona, oferint el suport que cadascú necessita, per a que disposin de les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans i la plena integració social i laboral.