25 anys de Jornades Esportives per a persones amb discapacitat

La Fundació Onada i el Consell Esportiu del Tarragonès, amb el suport d’altres entitats i institucions organitzen, des de l’any 1996, les Jornades Esportives per a persones amb discapacitat.

El Parc Torre d’en Guiu, del Catllar, acull aquest dijous 14 de juliol l’acte de commemoració del seu 25è aniversari que, aprofitant la festa esportiva, també servirà per homenatjar tant als i les esportistes participants com a les entitats, institucions, centres esportius i centres educatius que estan col·laborat assíduament en aquestes jornades. A la jornada es preveu la participació de 175 participants pertanyent a 10 centres ocupacionals i tallers del Tarragonès i del Camp de Tarragona.

El balanç del programa al llarg d’aquests anys ha estat molt positiu. Les jornades van començar com una activitat d’estiu amb 3 disciplines esportives: bàsquet, bitlles catalanes i tennis taula i avui en dia s’ha arribat a practicar fins a 17 modalitats repartides al llarg de tot l’any. Any rere any també s’han anat sumant més centres a aquestes jornades. Actualment hi participen: Fundació Santa Teresa del Vendrell i Calafell, Fundació Ginac de Valls, Fundació Aprodisca de Montblanc i de La Selva del Camp, Taller del Baix Camp de Reus, Fundació Estela de Tarragona, SOLC de Tarragona, Fundació Topromi de Tarragona, Taller Priorat del Masroig, i, evidentment, Fundació Onada de Tarragona i Torredembarra.

Un dels objectius d’aquestes Jornades Esportives és fomentar la convivència i la integració a través de l’esport. És per això que al llarg d’aquests 25 anys s’ha comptat amb la col·laboració de centres esportius, escoles i instituts amb una gran participació per part dels alumnes en l’organització de les jornades, assolint un alt grau de sensibilització entorn a les persones amb discapacitat.

Actualment, les Jornades Esportives han adquirit certa rellevància en diferents sectors esportius i socials del territori i s’han convertit en un referent d’inclusió i normalització gràcies als esforços de moltes persones que any rere any fan possible el bon desenvolupament de les activitats.

Durant la pandèmia, les jornades esportives van adaptar el seu format respectant els grups bombolla dels centres participants, però amb més sentit que mai pel que fa a la recuperació de l’activitat esportiva després dels mesos de confinament.